مقاله طرح پژوهشی «بررسی غلظت ترکیبات هیدروکربن پلی آروماتیک (PAHs) در نمونههای آب قلیان یا تنباکوهای معطر و سنتی» که به صورت مشترک توسط مرکز تحقیقات کنترل دخانیات و دانشگاه علوم پزشکی بوشهر انجام شده است، منتشر گردید. چکیده این مقاله به شرح زیراست:
افزایش مصرف دخانیات در سراسر جهان منجر به تولید حجم زیادی از فاضلاب لولههای آبی شده است که وارد محیطزیست (به عنوان مثال مناطق ساحلی) شده و موجودات آبزی را تهدید میکند. با این حال، تاکنون تحقیقی در مورد میزان هیدروکربنهای آروماتیک تکحلقهای و چندحلقهای (PAHs) در پساب قلیان انجام نشده است.
در مطالعه حاضر، سطوح PAH و ترکیبات BTEX در فاضلاب لولههای آبی ناشی از استفاده از برندهای مختلف تنباکو تعیین و اثرات زیستمحیطی آنها نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. غلظت برخی از PAH در نمونههای فاضلاب لوله آب، بیش از دستورالعملها و استانداردهای توصیه شده توسط سازمانهای معتبر بینالمللی مانند سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای کیفیت آب بود.
فاضلاب لولههای آب را میتوان به عنوان یک منبع مهم برای انتشار این آلایندههای خطرناک در ماتریکسهای محیطی معرفی کرد. بنابراین، باید مقررات سختگیرانهتری برای دفع ایمن این گونه پسماندهای خطرناک از جمله فاضلاب لولههای آب در نظر گرفته شود.