«مالیات بر دخانیات؛ راهی به سوی ارتقاء سلامت عمومی در ایران» عنوان کتابی است که به تازگی توسط منوچهر مقصودلو و با نظارت دکتر محمدرضا مسجدی در مرکز تحقیقات کنترل دخانیات، جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایرانیان، گردآوری و به چاپ رسیدهاست.
در مقدمه این کتاب، مصرف دخانیات به عنوان یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در جهان معرفی و لزوم استفاده از کلیه ابزارهای ممکن برای کنترل دخانیات پررنگ می گردد. یکی از راهکارهای مهم و مقرون به صرفه در جهت کاهش مصرف دخانیات افزایش مالیات محصولات دخانی است که میتواند کشورها را از آسیبهای جدی مصرف دخانیات دور نگه داشته و باعث افزایش درآمدهای مالیاتی آنها گردد.
به گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، کشور ایران علیرغم آنکه در عمل به اهداف مختلف کنوانسیون کنترل دخانیات گامهای مثبتی برداشته است، اما همچنان در زمینه دریافت مالیات بر دخانیات توفیق چندانی به دست نیاورده است. نویسنده در این کتاب به سرفصلهای مهمی چون تاریخچه مالیات بر دخانیات در ایران، مالیات ویژه، کنوانسیون سازمان جهانی بهداشت در مورد کنترل دخانیات، مالیات بر دخانیات و تأثیر آن بر سلامت عمومی پرداخته و آنها را به تفصیل در فصول مختلف کتاب ارائه نموده است.
در نتیجهگیری این کتاب افزایش سلامت عمومی منوط به افزایش مالیات بر دخانیات دانسته شده و بر نقش مهم آن بر کاهش بیماریها، کاهش مرگ و میر زودرس، افزایش درآمد دولتها، کاهش هزینههای درمان، و در کل تأثیر مثبت آن بر سلامت عمومی جامعه اشاره شده است. دستیابی به این مهم جز با برنامهریزی گسترده و منظم و سیاستگذاریهای صحیح و اجرای دقیق میسر نخواهد شد.
در ادامه توضیح پشت جلد کتاب، طرح جلد و فایل PDF کتاب جهت بهره برداری علاقمندان ارائه می گردد.
«به منظور کنترل دخانیات، سازمان جهانی بهداشت شش راهکار تعیین نموده است. مالیات بر دخانیات مؤثرترین راهکار کنترل دخانیات و یکی از مقرون به صرفه¬ترین اقدامات کنترل دخانیات در دسترس دولت¬ها در سراسر جهان است. افزایش مالیات بر دخانیات یک سیاست برد-برد است که همچنان که موجب کاهش بلندمدت مصرف دخانیات می شود، منابع درآمدی برای دولتها ایجاد می کند.
در حال حاضر در ایران، بیش از شش میلیون سیگاری، هر سال افزون بر شصت میلیارد نخ سیگار مصرف می¬کنند. مطابق برآورد صندوق بین المللی پول، یک درصد از سرانه تولید ناخالص داخلی ایرانیان برای استعمال دخانیات هزینه می شود. هزینه¬های بهداشتی مصرف دخانیات برای درمان بیماری¬های مرتبط در ایران سالیانه دهها هزار میلیارد ریال برآورد می¬شود.
هدف از نگارش این کتاب، بررسی همه جانبه مهم ترین ابزار کنترل دخانیات، یعنی مالیات بر دخانیات می باشد. بدین منظور قوانین و مقررات مالیات بر دخانیات از دوران مشروطه تاکنون گردآوری و نقاط ضعف و قوت آنها مورد بررسی قرار گرفته است.
همچنین قوانین و مقررات مالیات بر دخانیات کشورهای مختلف جهان و تجربیات برتر گردآوری شده است. با مطالعه تطبیقی قوانین کشورهای موفق و توصیه¬های سازمان جهانی بهداشت، ساختار مطلوب مالیات بر دخانیات معرفی شده است. امید آن است مستندات مناسبی برای تصمیم¬گیرندگان این حوزه فراهم شده باشد و با انتخاب ساختاری مناسب، موجب کاهش مصرف و شیوع دخانیات در کشور، افزایش درآمدهای مالیاتی و تخصیص آن برای هزینه¬های درمان بیماریهای ناشی از استعمال دخانیات و همچنین پیشگیری از شیوع دخانیات در جامعه و در نهایت ارتقاء سلامت عمومی جامعه گردد. افزایش مالیات بر دخانیات یک سیاست برد- برد برای هر دو بخش اقتصاد و سلامت میباشد.»
فایل PDF کتاب مالیات بر دخانیات؛ رای بسوی ارتقاء سلامت عمومی در ایران