دومین نشست از سلسله نشست های تخصصی مصرف دخانیات برگزار گردید.

در این نشست ابتدا دکتر صدیقه البرزی جامعه‌شناس و عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی فارس ضمن معرفی گروه پژوهشی علوم رفتاری و فعالیت بیست ساله این گروه، با اشاره به زمینه‌ تخصصی فعالیت و تأکید بر زنان به عنوان یک گروه هدف مهم، بر لزوم توجه بیش از پیش به مقوله دخانیات به ویژه استعمال قلیان در زنان تأکید کرد. وی افزود، امروزه مصرف دخانیات به عنوان یک رفتار پرخطر در بین افراد شایع شده است و در سطوح مختلف ملی و بین‌المللی به آن توجه می‌شود. از آنجایی که در مداخلات و تصمیم‌گیری‌های جوامع، بیشترین تمرکز و توجه به سیگار به عنوان یک ماده دخانی بوده است، لازم است تا به قلیان نیز به عنوان یک محصول دخانی پرطرفدار توجه شده و مداخلاتی در جهت کاهش مصرف آن صورت گیرد.

سکینه دادی‌پور، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر در ارتقا سلامت خلیج فارس ضمن تاکید بر مصرف زیاد قلیان توسط زنان، محبوبیت و وابستگی آن را در این گروه بیشتر از مردان عنوان نمود. این عضو هیئت علمی دانشگاه، علت نتیجه‌بخش نبودن مداخلات را پیچیدگی موضوع دخانیات دانست و عنوان کرد که مداخلات نباید فقط به سطح فردی محدود باشد و می‌بایست در سطح سازمانی و سیاست‌گذاری و محیطی نیز به آن توجه نمود. در این راستا می‌توان از سازمان‌های مردم نهاد به عنوان سازمان‌هایی که مردم به آنها اعتماد دارند و رابطین دولت و مردم هستند، شخصیت‌های معروف و محبوب و آموزش همسان به همسان استفاده کرد.

در ادامه این نشست تخصصی، زهرا صدر مدیر واحد زنان جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، ضمن ارائه آمارهای ملی و جهانی از مصرف دخانیات در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته، توضیحاتی را در ارتباط با راهکارهای شش‌گانه کاهش مصرف دخانیات (MPOWER)، که مورد تایید سازمان جهانی بهداشت، می‌باشد ارائه داد. وی ارتباط مصرف دخانیات با بیماری‌های مختلفی چون: انواع سرطان، سرطان پستان و بیماری‌های غیرواگیر، نقش زنان در کنترل دخانیات درخانواده، جامعه و ارتباط دخانیات با بیماری کووید-19 ارائه نمود. مصرف مواد دخانی و دود تحمیلی آن باعث تضعیف سیستم ایمنی و ایجاد بیماری‌های زمینه‌ای در افراد می‌گردد و از آنجایی که احتمال ابتلا نوع شدیدتر این بیماری در افرادیکه دچار بیماری‌های زمینه‌ای (دیابت، فشارخون، سرطان و غیره) هستند، بیشتر می‌باشد، افراد مصرف‌کننده سیگار و قلیان نسبت به افراد غیرمصرف‌کننده،‌ احتمال پیشرفت بیماری وسیر روند بهبودی ضعیف‌تری دارند. دود حاصل از مصرف سیگار و قلیان فرد مبتلا به کرونا در محیط اطراف استفاده از لوله مشترک قلیان، در گسترش بیماری کووید-19 نقش بسزایی دارد.

مدیر واحد زنان جمعیت در ادامه به 1000 روز اول طلایی و فراموش‌نشدنی زندگی که تاکید زیادی بر آن می‌شود پرداخت که شامل 270 روز در شکم مادر و دو سال اول زندگی است. این دوران مهمترین دانشگاه فرد می‌باشد. آنچه در 1000 روز طلایی اول بر کودک می‌گذرد، در آینده و از نظر سلامت جسمی، روانی و اجتماعی بسیار تاثیرگذار است. استعمال دخانیات در والدین علاوه بر تاثیر مستقیم بر سلامت کودکان، می‌تواند الگوی رفتاری کودکان را به سمت تجربه کردن و در نهایت استعمال دائمی دخانیات و سایر مواد افیونی سوق دهد.

این برنامه که دومین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی استعمال دخانیات است به صورت وبینار و بر بستر اسکای‌روم در تاریخ 1400/7/21 از ساعت 18:00 الی 20:00 برگزار گردید. زمان برگزاری نشست‌های بعدی از طریق وبسایت‌های جهاد دانشگاهی فارس، جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات و مرکز تحقیقات کنترل دخانیات به اطلاع علاقمندان خواهد رسید.

اشتراک گذاری این مطلب
تلگرام
واتس آپ
ایمیل
چاپ مطلب

آخرین مطالب

فراخوان های پژوهشی

اطلاعیه ها

همکاری با ما

آموزش