مطالعه بر روی موش‌ها تاثیر منفی دود تحمیلی دخانیات پیش از باروری را تأیید کرد

گزارشی از تحقیق مرکز پزشکی دانشگاه دوک در آمریکا نشان می‌دهد تماس با دود دست دوم دخانیات حتی پیش از باروری دارای تاثیر مؤخری است که می‌تواند منجر به نقص رشد مغز در جنین شود.
این آزمایش بر روی موش‌ها به دقت و به گونه‌ای طرح ریزی شده بود تا بتواند تاثیر مواجهه مغز انسان با دود دست دوم را نشان دهد. تماس با دود تحمیلی سیگار به بخش‌هایی از مغز که مربوط به یادگیری حافظه و پاسخ‌های عاطفی است آسیب می‌زند. اگرچه این تاثیر در زمان بارداری شدیدتر است اما نتایج نشان می‌دهند حتی در زمان پیش از باروری نیز در صورت تماس مادر با دود سیگار تاثیرات منفی بر رشد مغزی جنین رخ می‌دهد.
این یافته معنای ضمنی مهمی برای سلامت عمومی جامعه دارد زیرا بر نیاز به اجتناب از دود دست دوم سیگار نه تنها طی دوران بارداری بلکه در دوره قبل از آن یا به طور کلی در زنان در سنین باروری تاکید می‌کند.
در این آزمایش گروهی از موش‌های مونث طی سه دوره دود دخانیات را دریافت کردند. پیش از جفت‌گیری، اوایل دوره آبستنی و اواخر آن. محققان متوجه شدند که تاثیر نیکوتین و دود سیگار در هر سه مرحله منجر به نقص در فرایند رشد مغز در جنین می‌شود اما آن‌ها می‌گویند هنوز مشخص نیست در مرحله پیش از بارداری این تاثیر چگونه اتفاق می‌افتد و تحقیقات بیشتری برای یافتن دلایل احتمالی نیاز است.
آن‌ها همچنین احتمال می‌دهند مواد شیمیایی ممکن است متابولیسم موش‌های مادر و یا وضعیت هورمونی آن‌ها را تغییر دهد و یا این موارد می‌توانند منجر به تغییرات اپی ژنتیک در تخمک‌ها شود که فعالیت ژن‌های مربوط به کارکرد مغز را کنترل می‌کند.
مدیر این پژوهش می‌گوید: “تحقیقات ما به روشنی نشان می‌دهند که هیچ مرحله‌ای در استنشاق دود دخانیات وجود ندارد که بی‌ضرر باشد. گرچه ما همیشه اطلاعات و هشدارهای لازم را به زنان باردار درباره تاثیر دخانیات بر سلامت جنین آن‌ها داده‌ایم اما این اولین بار است که بر تاثیر دود دخانیات پیش از باروری متمرکز شده‌ایم”.

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170105123201.htm

اشتراک گذاری این مطلب
تلگرام
واتس آپ
ایمیل
چاپ مطلب

آخرین مطالب

فراخوان های پژوهشی

اطلاعیه ها

همکاری با ما

آموزش