خلاصهای جدید از آسیبهای مخرب مصرف دخانیات و قرار گرفتن در معرض دود دست دوم دخانیات در طول بارداری و در کل دوران کودکی – گزارشها خواستار سیاستهای پیشگیرانه است.
گزارش جدید سازمان جهانی بهداشت با عنوان «کنترل دخانیات برای بهبود سلامت و رشد کودکان[1]»، خواستار افزایش آگاهی در بین پزشکان و سیاستگذاران در مورد اهمیت اقدامات سختگیرانه کنترل دخانیات، از جمله ممنوعیت تبلیغات دخانیات، ایجاد محیطهای صد درصدی بدون دخانیات، و افزایش مالیات دخانیات، برای محافظت از سلامت و رشد کودکان است.
قرار گرفتن در معرض دود دخانیات در دوران کودکی و نوجوانی تأثیرات مخربی دارد که از دوران جنینی آغاز میگردد.
قرار گرفتن کودکان متولد نشده در معرض دود دخانیات مادر یا دود دست دوم[2]، با نقایص مادرزادی[3]، تولد نوزاد مرده، زایمان زودرس[4] و مرگ نوزادان مرتبط است. سیگار کشیدن مادران در دوران بارداری با دو برابر شدن خطر مرگ ناگهانی نوزاد و نقایص مادرزادی مرتبط است، در حالی که قرار گرفتن در معرض دود دست دوم در دوران بارداری، با 23٪ افزایش خطر تولد نوزاد مرده و 13٪ افزایش خطر بدشکلی مادرزادی[5] مرتبط است.
دود دست دوم سالانه حدود 1.2 میلیون نفر را به کام مرگ میکشاند و 65000 مورد از این مرگهای زودرس و قابل پیشگیری، کودکان و نوجوانان زیر 15 سال هستند. کودکان دارای والدین سیگاری تقریباً 70 درصد بیشتر احتمال دارد که تا 15 سالگی سیگار کشیدن را تجربه کنند.
طبق گفته دکتر برنادت دیلمانس رئیس واحد بهداشت و توسعه کودکان در سازمان جهانی بهداشت، گروه سلامت مادر، نوزاد، کودک، نوجوانان و سالخوردگان، «قرار گرفتن در معرض دود دست دوم بر بقا، سلامتی و رشد کودکان قبل و بعد از تولد تأثیر میگذارد». او گفت «هیچ سطح مطمئنی از قرار گرفتن در معرض دود دخانیات وجود ندارد و این موضوع به طور جدی به سلامت کودک آسیب میرساند و ممکن است بعداً زمینه گرایش کودک به مصرف دخانیات را فراهم کند، که خطر جدی آسیبهای سلامتی در طول زندگی را افزایش خواهد داد.»
مصرف دخانیات و قرار گرفتن در معرض دود دست دوم در دوران بارداری به نوزادان آسیب میرساند.
قرار گرفتن در معرض دود سیگار در دوران بارداری به ویژه در کشورهای با درآمد کم و متوسط صادق است؛ جایی که هرچند تعداد کمی از زنان سیگار میکشند ولی بسیاری از مردان سیگاری هستند.
علاوه بر این استفاده از محصولات دخانی بدون دود در دوران بارداری، خطر تولد نوزاد مرده، زایمان زودرس یا داشتن کودک با وزن کم را افزایش میدهد.
کودکانی که با افراد سیگاری زندگی میکنند در معرض خطر بیشتر ابتلا به بیماری ریوی[6] و مرگ زودرس هستند.
کودکانی که با افراد سیگاری زندگی میکنند، بیشتر در معرض خطر برونشیت[7]، ذاتالریه[8] و سایر عفونتهای تنفسی قرار دارند. همچنین احتمال ابتلای آنها به آسم[9] و بستری شدن در بیمارستان و ابتلا به بیماری گوش میانی [10]وجود دارد. آنها در معرض خطر بیشتر مرگ، تا قبل از تولد پنج سالگی خود هستند.
این گزارش حاکی از آن است که کودکانی که در اوایل زندگی در معرض دود دخانیات قرار دارند بیشتر اوقات دچار مشکلات رفتاری میشوند و در مدرسه عملکرد ضعیفتری دارند.
در ادامه گفته میشود کودکانی که سیگار کشیدن را تجربه میکنند به احتمال زیاد در بزرگسالی سیگاری میشوند و در معرض خطر مرگ زودرس و بیماریهای بعدی در زندگی قرار میگیرند.
دسترسی به یک نسل بدون دخانیات
طبق یادداشت نویسندگان، دخانیات برای کودکان یک مسئله حقوقی است و کنترل دخانیات یک مداخله مقرون به صرفه برای سلامت کودک است. شصت و دو کشور در سطح جهان سیاستهای جامع عاری از دخانیات را پذیرفتهاند، و شانس داشتن آیندهای سالم برای فرزندان خود را بهبود میبخشند. طبق گفته دکتر وینایاک ام پراساد[11] رئیس واحد ابتکار عاری از دخانیات در بخش ارتقا سلامت سازمان جهانی بهداشت، ایجاد سیاستهای صد در صد همه جانبه عاری از دخانیات، منتج به منافع بیشتری میشود، به ویژه زمانی که این سیاستها به طور مناسب، بدون استثنا اجرا میشوند. طبق گفته او این سیاستها همراه با اجرای سریع سایر اقدامات اساسی برای کاهش مصرف دخانیات، تحت کنوانسیون چارچوب سازمان جهانی بهداشت[12]، در زمینه کنترل دخانیات، کلید دستیابی به اهداف توسعه پایدار[13] است.
اکنون جوامع به طور فزایندهای خواستار ممنوعیت دخانیات در فضاهای
بیرونی بدون دخانیات مانند؛ محوطه مدرسه، زمینهای بازی فضای غذاخوری باز، پارکها
و سواحل و همچنین در مکانهای سرپوشیده خصوصی مانند فضاهای مشترک، در ساختمانها و
آپارتمانهای مستغلاتی و اتومبیلها، به منظور محافظت از مردم به ویژه زنان باردار
و کودکان در برابر مواجهه با دود دست دوم، هستند.
[1]. Tobacco control to improve child health and development
[2]. Second-hand smoke
[3]. birth defects
[4]. preterm births
[5]. congenital malformation
[6]. lung disease
[7]. bronchiolitis
[8]. pneumonia
[9]. asthma
[10]. middle-ear disease
[11]. Dr Vinayak M Prasad
[12]. FCTC (WHO Framework Convention on Tobacco Control)
[13]. SDG (Sustainable Development Goals)
این مطلب ترجمه ای است از: